Hur gör man i andra länder när man visar att man ätit färdigt?

naples 4816473 1920

Fråga:
Hur gör man i andra länder när man visar att man ätit färdigt?

Som jag har förstått det är “tjugo över fyra” eller “fem i halv fem” inte normen överallt.

Kan man göra så i de flesta andra länder och om det är i några platser i världen som denna signal skall undvikas.

Jag undrar vart denna signal härstammar från och hur gammal den är.

Svar:
Världen har195 länder enligt FN och det förekommer en mängd olika seder och bruk.

I vissa länder tar man maten med händerna, på andra platser används inte kniv och gaffel. Lista kan göras lång.

Där det serveras med kniv och gaffel, bestick vilket de flesta restauranger i världen tillhandahåller, är deras placering densamma.

Det är en internationellt vedertagen signal till serveringspersonalen att “fem i halv fem” eller “tjugo över fyra” innebär att du ätit färdigt.

I Sverige etablerades det vi kallar vett och etikett på 1500-talet, då etikett, finess och behärskning fick fäste i samhället.

Ett regelverk skapades för att ge dem som fått tillträde till samhällets övre skikt att passa in hos dem som redan befann sig där.

Nu ska man betona att över tid, betydligt längre tillbaka än så, har regelverk för umgänge funnits och utvecklats.

Vid den tiden på 1500-talet kunde man även se gaffeln introduceras i de rikaste familjerna, men det dröjde framemot 1800-talets mitt innan den etablerades mer allmänt.

Så det är nog runt den tidsperioden på 1800-talet som markeringen med besticken etablerades fullt ut, för ofta hade gästen egna bestick med sig, långt in på 1800-talet.

Läs mer i min artikel om bestick >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson