Ska man äta pasta med sked eller med gaffel?

pasta

Fråga:
Ska man äta pasta med sked eller med gaffel?

Jag undrar detta och då kommer ju nästa fråga.

Hur dukar och äter man pasta med sked och gaffel på ett rätt sätt?

Svar:
Tack för din fråga ska man äta pasta med sked eller med gaffel?

Det där med sked och pasta är något som förekommer i Italien, men det är mer för turister och en sedvänja vi har i Sverige.

Det mest viktiga när du äter i sällskap med andra är att du får i dig maten utan att spilla och sörpla.

Enligt vedertaget bordsskick beträffande spaghetti skärs den aldrig med kniv, utan äts med gaffeln i höger hand..

För skära spaghetti, det är barn som gör (om du sedan hemma i din ensamhet gör detta har ingen betydelse).

Med enligt god etikett ska en sked inte användas för rulla spagettin, man brukar en gaffel. 

Med andra ord ska en sked inte dukas fram enligt god vett och etikett. Fast många gör det ändå och vi får väl även anse det vara ok.

Börja alltid samla upp pastan från kanterna, aldrig i mitten.

Använd fingertopparna när du snurrar gaffeln. Ta inte alltför stora tuggor.

När du väl har spaghettin i munnen, undvik att suga in den sista biten.

Självklart finns det läsare som tycker jag har alldeles fel i detta, men det är vedertagen etikett jag skriver om, inte mina åsikter.

 

Läs mer i min artikel om bordsskick >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson