Fråga:
I vår familj har vi alltid sagt att man börjar med torrdoppat först.
Finns denna oskrivna regel?
Vad går som torrdoppat?
Svar:
Det finns ingen direkta etikettsregler omkring det som ofta kallas “kaffe med dopp“. Det också vara lokala skillnader och så även inom familjer kan det skapas olika traditioner. Jag gissar att du med torrdoppa, åsyftar de kakor och bullar som serveras. Inte sällan sju sorter.
I vissa kretsar ses det normalt att doppa, i andra anses som ofint kaffeskick att doppa fikabrödet i kaffet. Många använder dock orden doppa trots att de inte är så förtjusta i att doppa saker i kaffet.
Kaffe med dopp eller kaffekalas är 1900-talets nya umgängesform, detta istället för stora middagar och som idag ofta benämns som fika.
Att man tar torrdoppat först, innebär vanligen att det först serveras bullar och kakor, därefter t.ex tårta.
Läs mer i min artikel om vett och etikett på konditori >> >>
Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>
Etikettdoktorn Mats Danielsson